Quilt en meer

Patchwork, handwerk en fournituren

Cursussen en Workshops

Patchwork

Is er een workshop of die u wilt volgen maar de datum of tijdstip komt niet uit laat het ons weten misschien is er een andere oplossing.

NAJAARSPROGRAMMA  2019

 OPEN DAG

Kom gezellig langs om te kijken wat we dit seizoen weer gaan doen.

Op deze dag zijn alle lesvoorbeelden aanwezig en ook bijna alle docenten.

De winkel is rolstoeltoegankelijk.

VRIJDAG 6 september

13.00- 20.30 uur.

 

Kom tijdens de open dag een leuke workshop volgen. De kosten zijn € 10,- voor het gebruik van de naaimachine. Materialenpakketjes verkrijgbaar.

13.30-15.00 uur Storage pod

19.30-21.00 uur Boxing pouch

Lees de voorwaarden

Wanneer u zich inschrijft voor en workshop of cursus krijgt u een bevestiging en dient u het cursus geld te voldoen. Wanneer de betaling binnen is is uw inschrijving definitief. Wanneer de cursus van onze kant om wat voor reden niet doorgaat krijgt u het cursusgeld retour . Mocht u zelf niet kunnen verschijnen op de workshop of cursus kunt u tot 2 weken daarvoor annuleren. Daarna kunt u nog voor vervanging zorgen maar krijgt u geen geld retour. 

foto cursusprogramma

BASISCURSUS

Docent: Petra van Huizen

De basiscursus bestaat uit 7 lessen. Het is een snuffelcursus. Op deze manier kunt u kennis maken met patchwork. We maken een klein quiltje van 4blokken.We maken er 2 met de hand en evt. 2 met de machine. U leert tussenbanen en borders er omheen zetten.

Bij voldoende belangstelling wordt deze ingepland.

Geef u dus gewoon op.

Niveau: beginner

Kosten € 90,-.

Inschrijven

BOM ( block of the month)

Docent Petra van Huizen

We hebben dit jaar maar liefst 3 BOMS.

  • Here there everywhere (& the cat came too)van Hatched and patched
    Inbegrepen zijn de super duidelijke patronen van Hatched & Patched. Het is mogelijk om iedere maand een pakket met woolies mee te bestellen ( 19,95 per maand).  Je neemt zelf de stofjes voor de achtergrond mee, geheel naar eigen smaak. Patroon los kost € 45,-.

  • Dancing chickens and flying pigs ( 122x 127 cm) van Hatched and patched. Deze wordt gemaakt met wol op linnen. U kunt uw eigen stoffen gebruiken maar er is ook een complete kit met stoffen en woolies verkrijgbaar €295,-. Patroon los kost € 45,-.
  • Beyond the Porch van Nathalie Bird. U kunt uw eigenstoffengebruiken maar ook hier kunt u een pakket met stoffen per maand voor aanschaffen met daarin het patroon, katoentjes en de woolies. De kosten zijn€ 30,50 per maand. patroon los kost € 45,-.

Dit is een maandelijkse clubverband bijeenkomst . De kosten zijn € 10,- per keer.

Wat kunt u verwachten?

Een gezellige maandelijkse bijeenkomst waarin u hulp krijgt en kunt vragen. U gezellige met elkaar aan dit project werkt en ideeën en tips kunt uitwisselen. En u leert nieuwe technieken.

Wat verwachten we?

Dat u gedurende de hele periode meedoet.

Dat u wanneer u kiest voor een stoffenpakket dit volledig afneemt ( dit omdat de winkel dit ook volledig moet aanschaffen)

En dat de maandelijkse betaling vooraf gedaan wordt.

Dinsdag 24 september, 22 oktober, 19 november, 17 december 2019, 21 januari, 18 februari, 17 maart, 21 april, 19 mei 2020 en de rest in overleg.

Inschrijven 

 

BLING CLAMS

Docent Petra van Huizen

Heeft u ook een naaimachine met al die prachtige siersteken? Weet u niet wat u er mee kunt doen? Dan is dit de workshop. U leert met verschillende garens en naalden hoe u uw steken optimaal kunt gebruiken.

Dinsdag 1oktober  van 10.00 – 15.30 uur.

De kosten zijn € 55,- (incl. lunch).

 Inschrijven 

 

KAMERSCHERM

Docent Petra van Huizen

Hoe schattig is dit mini kamerschermpje?  Nou u kunt hem maken. We maken 3 schattige quilts erin met verschillende technieken.

Dinsdag 15 oktober, 29 oktober en 12 november van  10.00- 12.00 uur.

Kosten € 65,- (incl. kamerscherm).

Inschrijven 

SPELDENKUSSENCLUB

Docent Petra van Huizen

Speldenkussens kun je nooit genoeg hebben. Ik in ieder geval niet. Ze slingeren overal. Hoe leuk is het dan om overal een andere te hebben? Tijdens deze club krijg je iedere maand een ander patroon en techniek.

Dinsdag 17 september, 22 oktober, 19 november, 17 december 2019, 21 januari, 18 februari, 17 maart, 21 april, 19 mei en 16 juni 2020.

Kosten € 100,- ( incl. materialen)

 Inschrijven 

 

CLAM UP

Docent Petra van Huizen

Hoe leuk zijn deze tasjes? Er zijn verschillende maten. Tijdens de workshop maken we de middelste maat, maar de patroontjes voor de andere krijgt u ook. Wilt u een stofpakkettje? Dat kan geef het even door.

Dindag 10 december van 10.00- 15.30 uur.

Kosten € 55,- (incl. lunch)

 

ANIMAL DAY

Docent: Petra van Huizen

Durf jij het aan deze surprise workshop? Het thema is natuurlijk “DIER”.

Vrijdag 4 oktober 10.00- 12.30 uur

Kosten € 25,-

 Inschrijven

 

BEATRIX POTTER

docent Wilma Brouwer

Wie kent het lieve konijntje niet? Beatrix Potter en friends. Wilma Brouwer heeft een prachtige quilt gemaakt waar deze  en al haar vriendjes in voor komt. En u kunt hem ook maken. Wilma komt tweedagen lesgeven.

Zaterdag 2 en 30 november van 10.00- 15.30 uur.

Kosten € 115,- (incl. lunch)

Inschrijven

 

FRIENDSHIPSRING

docent: Betty Prins.

Deze ‘Vriendschapsketting’ bestaat uit een slinger van gekleurde ringen die in elkaar haken. We maken elke ring van lapjes in een iets andere kleur die onderling bij elkaar passen. Hier kun je dus heel goed restjes voor gebruiken. Net als de Double Wedding ring quilt is de friendschips Chain een patroon uit de vorige eeuw. Je krijgt het patroon bij de workshop.  Betty gaat je uitleggen hoe je op een nette manier al die ‘bochtjes’ kunt naaien en hoe je een kleuren plan kunt opstellen.  Na de workshop is er een kleine Show & Tell.

Zaterdag 5 oktober van 10.00- 15.30 uur.

De kosten zijn € 55,- ( incl. patroon, koffie/thee, wat lekkers  en lunch 

Inschrijven

MESTHOOPQUILTS

Docent: Trijntje vander Horst

Trijntje houdt van quilts die van restjes gemaakt zijn. Zij noemt die lapjes ‘mest’, want je woont in Groningen of niet! En van die ‘mest’ maakt ze mesthoop quilts. En daarmee geeft ze af en toe een Trunkshow. Zodat jullie van al dat moois kunnen genieten. Trintje zegt dan ook:”Ik heb een voorkeur voor restverwerking (scraps). Quiltscraps zijn lapjes ongeveer 15 cm bij 15 cm groot. De quiltstrings (smalle strips van 2 tot 4 cm breed) worden verwerkt in mijn Mesthoop-Quilts. Dankzij het werk van scrapaholic Bonnie Hunter ( http://quiltville.com/ ) werd ik geïnspireerd om Mesthoop- Quilts te gaan maken. Haar manier van werken met quiltstrings zorgde ervoor dat ik mijn 18-jarig-verzameling van restmateriaal van scraps en strings kon gaan gebruiken (want weggooien is zonde). Zo is de Mesthoop-Quilt ontstaan”. En gelukkig komt ze ook naar Driebergen.

Zaterdag 21 maart vanaf 13.30 – 15.30 uur.

Kosten € 25,- ( incl. koffie, thee en wat lekkers). 

Inschrijven

 

MACHINAAL APPLICATIE

Docent: Laura Strating- Janssens

Een oude techniek in een nieuwe jas! Deze cursus is een aanvulling en uitbreiding van de handmatige applicatietechniek.

Met de eigen naaimachine gaan we met verschillende steken en met behulp van verschillende soorten  materialen een sampler maken: de keuze is een in winterse countrysfeer of een lentekleed.

Zaterdag 12 oktober, 16 november, 14 december 2019, 18 januari,  15 februari, 14 maart en  11 april 2020 van 10.00- 12.00 uur.

Kosten € 192,50

Inschrijven

 

MACHINAAL QUILTEN

Docent Laura Strating- Janssens

Veel quilters gebruiken vandaag de dag hun naaimachine om de top van een quilt in elkaar te zetten. Meestal zijn er grote aarzelingen om de naaimachine ook te gebruiken bij het quilten. Natuurlijk is het een heel andere techniek dan het handmatige quilten, maar het kan een welkome aanvulling zijn!

In zes lessen doen we op verschillende manieren ervaring op met het doorstikken van een top, al dan niet met gebruik van het ondertransport of de stopvoet.

Na de eerste, theoretische, les worden een Amish top en vier applicatiepanels genaaid die als oefenmateriaal voor deze cursus zullen dienen.

Zaterdag 12 oktober, 16 november, 14 december 2019, 18 januari,  15 februari en 14 maart 2020 van 13.00- 15.00 uur.

Kosten € 180,-.

Inschrijven

DUIMQUILTEN

Docent Laura Strating

Het duimquilten is een aanvulling op de al bestaande techniek van het quilten met de middelvinger. Duimquilten bestrijkt het gebied dat je anders alleen met draaien van je werk kunt bereiken: van onder naar boven en van links naar rechts. De quilt hoeft dus niet meer gedraaid te worden tijdens het werken, want je kunt zo in alle richtingen quilten! Deze manier van quilten kan blessures voorkomen: de eenzijdige belasting wordt nu verdeeld over twee verschillende bewegingen. Ook over de vingerhoed (messing: €37,50; zilver: €65,- en zilver met een roestvrijstalen cupje: €85,-) zijn positieve zaken te melden: de ergonomische vorm voorkomt pijnlijke drukpunten, de opening van de ring is belangrijk voor de doorbloeding, laat de nagelriem vrij en door de pootjes voorzichtig te buigen is de duimvingerhoed passend te maken voor iedere maat.
Kortom: voor elke enthousiaste quiltster een welkome aanvulling!

Tijdens de les zijn de duimvingerhoeden te leen!

Zaterdag 11 april 2020  van 13.00- 15.00 uur

Kosten € 35,-.

Inschrijven

STIPPERDESTIP

Docent Leonie Keizer

Heb je de laatste keer deze leuke workshop gemist of kwam de datum niet uit. Dan is dit je kans. We doen hem nogmaals.

Tijdens deze workshop leer je de basis technieken van stippen op porselein. Ook krijg je genoeg inspiratie om een eigen gestipt bordje of bakje mee te nemen naar huis.

Zaterdag 21 september  10.00- 12.30 uur.

De kosten zijn € 37,50 (incl. gebruik materiaal, koffie, iets lekkers en natuurlijk je eigen bordje!)

Oja, nog even een waarschuwing; het is super leuk om te doen maar het is ook erg verslavend!

Inschrijven

VOUWEN VOUWEN EN NOG EENS VOUWEN

Docent Ineke Vaillant

In deze workshop maken we blokken met verschillende gevouwen vormen.
Rond, rechthoekig of vierkant, alle vormen gaan we vouwen.
Van alle gevouwen blokken maken we een mooi geheel.
Alles kan zowel met de hand als machine  gemaakt worden.
Ook kun je nog leuke knoopjes en kraaltjes aan het geheel toevoegen.

Zaterdag 9 november en 23 november 2019 van 10.00-12.30 uur.

De kosten zijn € 50,-.

Inschrijven

CHRISTMASTOWN

Docent Ineke Vaillant

De kersthuisjes worden gemaakt met een layer cake. Dat zijn 40 verschillende lapjes van 25 x 25 cm. Je kan ook je resten gebruiken. Als ze maar deze afmeting hebben.
De techniek is een combinatie van snijden en naaien en foundation piecing.
En de quilt kan zowel met de hand als de naaimachine gemaakt worden.

Vrijdag 1 november 2019 van 10.00- 12.30 uur.

Kosten € 25,-.

Inschrijven

STADJE BOUWEN

Docent Wilma Bruins

We bouwen een mooi stadje. Denk aan Griekse dorpjes in wit en blauw, aan de bergdorpjes in Andalusië in crème en terra, de felle kleuren van een dorp in de Italiaanse Cinque Terre of, zoals op het voorbeeld, een fantasie uit de 1001 nacht. We laten het helemaal aan uw keuze en creativiteit over. U krijgt van te voren wat eenvoudig tekenhuiswerk zodat we tijdens de workshop meteen met bouwen kunnen beginnen. Er wordt tijdens de workshop (nog) niet genaaid. We werken vooral met vlisofix en dit wordt op de ondergrond gestreken. Voor deze workshop kunt u goed wat restlapjes stof gebruiken.

Zaterdag 7 december 2019 van 10.00-15.30 uur.

De kosten zijn € 55,- incl. lunch

Inschrijven 

SEMINOLE

Docent Wilma Bruins

De Seminole techniek is reeds lang in gebruik bij en typisch van de Seminole-indianen in Florida. Zij maken met deze techniek mooie randen waarmee zij hun kleding versieren. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van fel gekleurde effen stoffen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Tijdens deze workshop maakt u kennis met verschillende eenvoudig te maken voorbeelden en kunt u eventueel een langere rand maken om deze vilten tas (inbegrepen) mee te versieren. U krijgt een goed inzicht in de vele mogelijkheden en hoe u deze ook zelf kunt uitwerken. Voor deze workshop heeft u een naaimachine nodig.

Vrijdag 27 september van 10.00- 15.30 uur

De kosten zijn € 55,-.(incl.lunch)

Inschrijven 

SNIJDEN STIKKEN STREPEN

Docent Wilma Bruins

Deze kleurrijke quilt is bijna uitsluitend van resten stof gemaakt. Werkelijk alles kunt u hiervoor gebruiken zolang het maar echte katoen is. Door eerst alle stroken willekeurig aan elkaar te naaien, ze door te snijden, in een andere volgorde weer aan elkaar te naaien en dit proces nog een paar keer te herhalen ontstaat deze echte scrapquilt.  Hoe u de randen afwerkt, in zwart of juist in een mooie gekleurde marble uit de winkel is natuurlijk helemaal aan u. Mooi wordt ie sowieso.  Omdat deze quilt veel naaiwerk bevat komen we twee keer bij elkaar. Een naaimachine is voor deze workshop noodzakelijk.

Zaterdag 2 november 10.00- 15.30 uur en 30 november van 10.00- 12.00 uur

De kosten zijn € 75,- (incl. lunch zaterdag 2 november).

Inschrijven

MARGRIETEN

Docent Wilma Bruins

Deze leuke margrietenquilt, naar een ontwerp van de Australische Jane Mullen,  maakt u d.m.v. een snelle snij- en naaitechniek. Het lijkt ingewikkelder dan het is en de blokken kunnen echt  worden gemaakt door iedereen die rechtuit kan stikken op de naaimachine en weet hoe zij een rolmes en een liniaal moet hanteren. En anders leren we u dat laatste meteen ook. Het in elkaar zetten van de quilt vraagt iets meer ervaring. Daarom is deze workshop vooral geschikt voor iets gevorderde beginners of gevorderden die deze leuke en verslavende techniek willen leren. In de quilt kunnen lekker veel restjes stof worden verwerkt. Voor deze workshop heeft u een naaimachine nodig.

Vrijdag 25 oktober  10.00- 15.30 uur

De kosten zijn € 55,-( incl. lunch).

Inschrijven

 

LEZING HANDWERKDUIZENDPOOT

Docent Mari- jan Bakker

Ik ben Mari-jan Bakker, een echte handwerkduizendpoot. Als 37 jarige ben ik al bijna 10 jaar gegrepen door het handwerken en schilderen in de breedste zin van het woord. Tijdens deze lezing  neem ik je mee in mijn verhaal hoe ik tot hier gekomen ben en langs de rode draad van dit ambacht. Ook neem ik mijn werk mee zodat jullie dat kunnen zien. 

Zaterdag 19 oktober van 10.30- ong. 12.00 uur.

Kosten € 25,- ( incl. koffie en wat lekkers)

Inschrijven

 

KNOPEN, KNOPEN EN NOG EENS KNOPEN

Docent Mari- jan Bakker

Knopen zijn er in allerlei soorten en maten. In deze cursus van 3 lessen komen de wikkelknopen, Staphorster knopen en… Knopen aan bod. In de les maken we samen 1 knoop. Daarna krijgt u een patroon mee om een variatie op de geleerde knoop thuis te maken. Natuurlijk is het geen verplichting om huiswerk te maken. Ook zonder kunt u gewoon de lessen volgen. De knopen kunt u verwerken in uw borduurwerk, quiltwerk, kleding of zelfs sieraden. Kortom, u maakt ze niet voor niets!

Zaterdag 19 oktober 13.30- 15.30 uur  en 21 december van 10.00-15.30 uur (incl.lunch).

Kosten € 75,-.

Inschrijven

 

STEEKJESAVONTUUR

Docent Mari- jan Bakker

Het aantal soorten borduursteken en variaties zijn eindeloos. De meest ingewikkelde steken zijn opgebouwd uit rijgsteken en kruisteken. Eenvoudige steken met een verbluffend resultaat. In deze cursus van 3 lessen gaan we samen op Steekjesavontuur. Ik neem u bij de hand om allerlei variaties te maken op eenvoudige borduursteken. Ook gaan we aan de slag met kraaltjes en zijdenlint. U zult versteld staan van het resultaat. Maar pas op, het is verslavend! Gaat u mee op avontuur?

Vrijdag 18 oktober, 15 november en 29 november van 14.00- 16.00 uur

Kosten € 55,-.

Inschrijven

 

QUILT BEE

1

Hoe leuk is het om met mede quiltsters een gezellige ochtend door te brengen? Te kletsen over quilts, tentoonstellingen, nieuwe snufjes en ……

Deze quiltbee vindt 1 keer per maand plaats. Voor meer info neem gerust contact op of kom een keer kijken.

Kosten € 60,- per jaar ( te betalen in twee termijnen) 

Inschrijven 

embroidering-alphabet-uppercase-lowercase-vector-set-cross-stitched-letters-47863577

BORDUUR BEE

Ook voor het borduren is er een leuke bee. Neem je borduurwerk en kom gezellig met anderen borduren, kletsen en idee uitwisselen en…

Deze borduurbee vindt 1 keer per maand plaats. Voor meer info neem gerust contact op of kom een keer kijken.

Dinsdag van 10.00- 12.00 uur

Kosten € 6,- per keer

 Inschrijven 

NAAILESSEN

Volwassenen

Docent Lieke Haket website danielle def

De naaicursus bestaat uit 14 lessen van elk 2 uur. Het is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. In de cursus werk je in je eigen tempo en op je eigen niveau aan je zelfgekozen kledingstuk. Het maken van een andere stoffen creatie b.v een hoes voor je naaimachine, een tas, kussenovertrekken, babyslofjes etc is natuurlijk ook mogelijk. Je leert hoe je van een patroon tot kant en klaar werkstuk komt. In de les maak je gebruik van je eigen naaimachine.

Donderdag van 19.30- 21.30 uur 

Kosten € 32,- per 2 lessen (excl. materiaal). 

Inschrijven